Benson Hall Renovation

Shepherd of the Hills Lutheran Church will be expanding in the near future. Benson Hall, the original sanctuary from the 1950's, will become the center of a larger Fellowship Hall with flexible multi-purpose gathering space for classes and a variety of events. The design of the addition, while providing the necessary function, will bring together disconnected elements into a unified whole.

In late 2013 Shepherd of the Hills Lutheran Church hired PWMA for architectural services for the building expansion. PWMA facilitated meetings with the church building committee to develop clear objectives and a defined program. By the end of 2014, the process had clarified and chosen appropriate options, received City of Flagstaff DRB approvals, and was given the green light by a unanimous vote of the congregation, based on Schematic and Design Development by PWMA.

In early 2015, the church signed an agreement with PWMA, including Structural, Mechanical, Plumbing and Electrical Engineering to provide Construction Documents. This followed the Design Phase hourly agreement. PWMA and sub-consultants completed CD’s over the six months from March to September 2015. Construction is projected to start, as weather permits, in the spring of 2016.

Renovating the existing building, the original sanctuary from the 1950’s, was the economical choice. The structural integrity needed to be maintained. Therefore, the existing columns remain, while movable partitions will allow the needed flexibility for different sized gatherings and functions. Existing CMU walls will be used as part of two fire wall assemblies that divide the project into different fire areas.

Flagstaff Shelter Services

Flagstaff Shelter Services, a non-profit dedicated to serving the needs of Flagstaff’s homeless, purchased an existing 5500 square foot warehouse with the intention of renovating the interior to accommodate a change of occupancy to serve as a homeless shelter.

After a bid process for architectural services, the building committee selected and engaged PWMA. These services included, Programming, Design Review, Schematic Design, Design Development, Construction Documents, Bid Phase Services and Construction Observation for a building renovation project.

Value Engineering during the design process involved maximizing the capacity, while minimizing the scope of work. It became feasible to minimize the footprint of the floor area where most of the work took place, freeing up a large flexible area for dining and sleeping. Furthermore adding a mezzanine over the finished space, ie restrooms, provided storage space. Using the existing fire wall to maintain separation of occupancies, proved efficient.

Grand Canyon Trust Volunteer Barn

The Volunteer Barn is a new facility designed as a home for the support staff for all of the volunteer activities provided by the Grand Canyon Trust. These activities typically involve lengthy trips requiring extensive supplies. The project received recognition by the Coconino County Sustainable Building Program.

The owner’s representative, approached PWMA regarding the execution of construction documents for a new facility at Grand Canyon Trust, based on designs that they had produced in-house. The new building serves as staging for off-site volunteer projects. It houses storage and loading/unloading activities, as well as meal preparation. The unique program required specific detailing.

Paul Moore, as Project Architect, developed the final design and detailing, while coordinating Mechanical. Plumbing and Electrical Engineering. Structural Calculations were provided by PWMA, since it is a small project with conventional wood frame construction. Site Planning including grading and drainage and a permeable paving system were also provided by PWMA.

Unique features of the project include drain back plumbing, since the building is not used year round and Kitchen facilities that meet Health Department requirements for the meal preparation. As part of a well known non-profit with offices on this site, which inhabit an historic home, this primarily functional building, also needed to be aesthetically consistent with its adjacent neighbor.